Rudy Thysman BV

Uw specialist voor alle binnen en buitenschrijnwerk

Totaalrenovaties van A-Z

 

Trappen

Bij ons is elke houten trap een uniek exemplaar. Wij komen ter plaatse bij u opmeten en met die gegevens ontwerpen wij uw houten trap op maat.
Alle trappen worden via de computer uitgetekend en daarna verder uitgewerkt in de werkplaats. Volgende modellen van trappen zijn mogelijk bij Rudy Thysman : Rustiek, Modern, Klassiek, Inox.
Al deze modellen zijn verkrijgbaar in een onbeperkt aantal houtsoorten zoals o.a. beuk, eik, koto, grenen, esdoorn, wengé, enz...OPEN - GESLOTEN - ZWEVENDE TRAP

Bij een open trap zijn er geen tegentreden of stootborden. Je kan er dus doorheen kijken. Dit is een goede oplossing voor kleine woningen met beperkte lichtinval, maar dit hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Een gesloten houten trap betekent dat de horizontale treden met elkaar verbonden zijn door verticale tegentreden. De houten trap is een geheel. Een zwevende trap bijvoorbeeld geeft de illusie dat de treden zweven, maar eigenlijk zijn ze verankerd in de muur. Beslis dus voor je gaat bouwen of je al dan niet een zwevende trap neemt.

LUI OF STEIL?

Houten trappen voor dagelijks gebruik zijn beter niet steiler dan 45°. Een zoldertrap of een keldertrap mag dan wel wat steiler zijn. Een luie trap, of een vlakke trap, die een heel lage stijgingshoek heeft, neemt veel plaats in en is niet comfortabel. Luie trappen zijn dus af te raden en enkel te gebruiken voor kleine hoogteverschillen.

RECHTE OF GEDRAAIDE TRAPPEN

Een rechte trap is een trap, bestaande uit één of meerdere rechte stukken. Is de trap een rechte trap die in één lijn van A naar B gaat, dan heet dit een steektrap. Die houten trappen zijn compromisloos en vaak heel mooi, maar nemen niet noodzakelijker minder ruimte in. Een rechte trap uit meerdere delen, dit is een bordestrap, kan mooi in een hoek gebouwd worden en is dus plaatszuiniger.

Maakt de trap een bocht of draaien de treden mee in een hoek, dan spreken we van een kwartdraaitrap. Enkele treden zijn "verdreven" en worden volgens de regels van de kunst opgemeten. Op de middellijn van de trap heeft de trap immers dezelfde afmetingen en wanneer dit niet door een vakman wordt gebouwd, breek je gegarandeerd een been.

Bij een spiltrap of wrongtrap zijn er geen rechte treden meer en zijn dus alle treden verdreven van uw houten trap. Deze houten trappen nemen heel weinig plaats in. Een spiltrap draait 180 graden per verdieping en leunt dicht aan bij een halvedraaitrap, een wrongtrap draait volledig rond. Een wrongtrap kan bijvoorbeeld rond een paal draaien, en heet vaak een wenteltrap. Wij maken al deze houten trappen in het eigen atelier, volledig op maat.

AFWERKING

Stel jezelf bij de keuze van de trap ook de vraag hoe je deze wil afwerken. Ga ook na of je voldoende doorloophoogte hebt. Een houten trap kiezen is niet eenvoudig. Kies de juiste houtsoort voor uw houten trap. Wij werken steeds met massieve bomen. Uiteraard kan indien gewenst met verlijmde houten panelen gewerkt worden. Een leuning kan aan de binnenzijde, buitenzijde of beide zijden worden gebouwd. Hou er rekening mee, dat bij een huis met kleine kinderen vaak aangewezen is een leuning aan de trap te plaatsen, alleen al omdat je op de bovenverdieping bij trappen een veiligheidshek en balustrade of borstwering moet kunnen plaatsen.

Vertrouw op Rudy Thysman voor de keuze van uw houten trap. Vraag vrijblijvend meer informatie of vraag naar onze prijzen van houten trappen.

RUDY THYSMAN BV


Schrijnwerker met 30 jaar ervaring zowel in nieuwbouw als in renovatie

Contacteer ons steeds vrijblijvend op info@rudythysman.be voor alle info en een vrijblijvende prijsofferte